Liefde in het park

Gegevens:

Gemeenteplein, 13
3560 Linkhout

Openingsuren:

Zondag 31 mei 2009 vanaf 13 uur 30

Nieuws van "Liefde in het park"

Er is geen nieuws

Beschrijving van "Liefde in het park"

Aan drie Lummense kasteelparken wacht een gids je op voor een tocht door "de tuin" van de kasteelheer. De gidsen vertellen je alles over de speciale planten, bomen en inrichting. De drie kastelen liggen langs het fietsroutenetwerk. Kasteelpark Loye: Loyestraat, de Burg: Burgemeester Briersstraat, Kasteelpark Lagendal: Lagendalstraat.
De kastelen zijn niet toegankelijk!


Kastelenwandeling: Liefde in het park


* Kasteel De Burg - Burgemeester Briersstraat 6: Voor zover bekend is het kasteel De Burg, schitterend gelegen naast de Mangelbeek, het oudste kasteel van Lummen. Het wordt reeds vermeld in een officiële akte van 1203, waarin naam Lummen (Â...) ook voor het eerst vermeld werd. In 1203 werd het kasteel De Burg door Lodewijk II, Graaf van Loon, overgedragen aan Hughes de Pierpont, prinsbisschop van Luik. Van 1350 tot 1837 was het kasteel in het bezit van de familie van der Marck. Deze familie leverde enkele prinsbisschoppen aan Luik. Enkele van de roemrijkste telgen waren zonder twijfel Willem I van der Marck,
bijgenaamd Â"Everzwijn van de ArdennenÂ" en zijn achterkleinzoon Willem II van der Marck, bijgenaamd Lumey. Deze laatste sloot zich in 1566 aan bij het verzet tegen de Spaanse koning Filips II dat werd geleid door prins Willem van Oranje. Als admiraal ter zee van de geuzenvloot werd Lumey één van de meest beruchte watergeuzen. Op 1 april 1572 veroverde hij de Hollandse stad Brielle op een klein legertje Spanjaarden. De inname van dit stadje wordt nog jaarlijks herdacht als begin van de herwonnen onafhankelijkheid van de Nederlanden. In zijn huidige vorm en neoclassistische stijl, dateert het kasteel van het einde van de 19de eeuw. Het park is omzeggens 8 hectare groot. Van de eerder beperkte plantencollectie zijn vooral de fenomenaal dikke Plataan en de eveneens monumentale Varenbeuk het vermelden waard.
* Kasteel van Loye - Loyestraat 1: Het kasteel van Loye is een authentieke waterburcht met slotgracht en restanten van een ophaalbrug, een grote langgerekte kasteelhoeve met poortgebouw, duiventil, bakhuis, koetshuis met typische rondboogpoorten... Momenteel woont de familie de Fabribeckers de Cortils et Grâce in het kasteel. In de loop der tijden werd het goed door de meest illustere families van de streek bewoond. De meest bekende eigenaar was Jan-Lodewijk van Elderen die prinsbisschop van Luik was van 1688 tot 1694. Het kasteelgebouw werd opgebouwd rond een (intussen reeds verdwenen) middeleeuwse donjon uit 1429. Het heeft talrijke verbouwingen ondergaan en is dan ook een merkwaardig amalgaam van diverse bouwstijlen geworden. De huiskapel (achterzijde) is gotisch. Belangrijke delen zijn in Maaslandse Renaissancestijl met de typische Â'speklagenÂ' (1649) en in classicistische stijl (1784). De twee vensters links aan de oostkant (op de foto links) zijn geschilderd (Â'trompe lÂ'oeilsÂ'). Het kasteel is gelegen op een aangesloten domein van ca. 300 ha dat een waardevol natuurgebied met belangrijke bossen en vijverpartijen behelst en zeldzame plant- en diersoorten (o.a. paddestoelen) herbergt.
* Kasteel Lagendal - Lagendalstraat 1: Dit neoclassicistisch kasteel is bekend als Kasteel Sint-Paul dat een gelijknamige sterrenrestaurant huisvestte maar heet in feite kasteel 'Lagendal'. Dit kasteel uit 1850 is gelegen op het laagste punt van Lummen. Het werd indertijd als jachtpaviljoen opgetrokken door de Hasseltse jeneverstoker Paul Jacobs-Stellingwerff.

Rubrieken van "Liefde in het park"

Uitstapjes Toeristische uitstapjes


Contact opnemen met "Liefde in het park"* Dit systeem maakt het mogelijk om te voorkomen dat het versturen van spam.


Berichten ()

Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden,
Ik zoek
een adres!

Mijn kortingen
sono babis
La venue d'un personnage de votre choix, visible sur le blog...
Spido
Groepskorting wordt verleend aan groepen vanaf 20 personen....
Internationale Tweedaagse
Kinderen tot en met 12 jaar betatelen slechts € 3. Led...
Meer kortingen [+]